Start Submission Become a Reviewer

Media & oorlog - Volume 2 -

Issue 1 - 1999

In dit nummer komen verschillende onderwerpen aan de orde, over film, radio en televisie. Een aantal heeft direct of indirect betrekking op de Tweede Wereldoorlog. Ze gaan over de zogeheten Van Imhoff-affaire, de receptie van Duitse muziekfilms in Nederland en de 'herinneringsfilms' DE VLAG van Kees Stip en NUIT ET BROUILLARD van Alain Resnais.

De laatste twee artikelen zijn bewerkingen van lezingen die eerder bij GBG-conferenties in respectievelijk 1997 en 1998 werden gehouden. Wolfgang Degenhardt schrijft over de naoorlogse Europese televisiepolitiek, waaraan Nederland een niet onbelangrijke bijdrage leverde. Alle tot nu toe genoemde artikelen spelen in de jaren vijftig en zestig.

Daarnaast komt de politieke radio uit de jaren dertig aan de orde en films die in de jaren tien in opdracht van het Koloniaal Instituut in Nederlands-Indië werden gemaakt.

De drie resterende artikelen vormen één geheel en gaan uitsluitend over film, meer speciaal de vroege film. Onder de verzameltitel 'Gender and Early Cinema' bieden ze een introductie tot een specifiek gebied binnen het onderzoek naar de vroege film.

Editorial

Articles

Gender and Silent Cinema

Reviews

Issue Archive