Start Submission Become a Reviewer

Reading: Majors en de Nederlandse speelfilm, 1990-2005: Van ondergeschoven kindje naar kerstkraker

Download

A- A+
Alt. Display

Articles

Majors en de Nederlandse speelfilm, 1990-2005: Van ondergeschoven kindje naar kerstkraker

Author:

Miriam van de Kamp

About Miriam

Miriam van de Kamp is als postdoc-onderzoeker verbonden aan het Centre for Modern Urban Studies van de Universiteit Leiden/vestiging Campus Den Haag. Zij doet daar onderzoek naar de revitalisering van buurten. Zij studeerde Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2009 promoveerde zij aan dezelfde universiteit op het proefschrift Where Corporate Culture and Local Markets Meet. Music and Film Majors in the Netherlands, 1990-2005. Tijdens haar promotieonderzoek werkte zij mee aan onderzoeken naar de Nederlandse filmindustrie en digitale ontwikkelingen binnen de mediaproductiesector van TNO ICT, Delft en het lectoraat Media en entertainmentmanagement van Hogeschool InHolland Haarlem. E-mail: mvandekamp@campusdenhaag.nl.

X close

Abstract

Een Nederlandse speelfilm wordt zelden beschouwd als een cultuurproduct waar Nederland trots op kan zijn. Nederlandse films zijn vaak geen onverdeeld succes, zeker niet in financiële zin. Door de liefhebbers gewaardeerde artistieke films worden afgewisseld met haast gênante flops. De echte kaskrakers in de Nederlandse bioscopen komen uit Hollywood, en dus richtten de grote distributeurs, de majors, zich vooral op dat segment. De marktpositie van Nederlandse producties is de laatste twee decennia echter sterk verbeterd. In dit artikel wordt geanalyseerd welke rol de majors daarin gespeeld hebben en hoe de houding van een aantal van deze prominente spelers op de Nederlandse filmmarkt tussen 1990 en 2005 omsloeg van scepsis naar enthousiasme, mede onder invloed van veranderingen in het overheidsbeleiden groeiende publieke belangstelling voor de Nederlandse film.

How to Cite: van de Kamp, Miriam. 2015. “Majors En De Nederlandse Speelfilm, 1990-2005: Van Ondergeschoven Kindje Naar Kerstkraker”. TMG Journal for Media History 13 (2): 108–23. DOI: http://doi.org/10.18146/tmg.142
28
Views
16
Downloads
Published on 04 Feb 2015.

Downloads

  • PDF (EN)

    comments powered by Disqus