Start Submission Become a Reviewer

Reading: Direct en nieuwsgierig. Roelof Kiers' VEROLME en de ontwikkeling van de documentaire in Nede...

Download

A- A+
Alt. Display

Articles

Direct en nieuwsgierig. Roelof Kiers' VEROLME en de ontwikkeling van de documentaire in Nederland

Author:

Wim Voeten

NL
About Wim

Wim Voeten studeerde film en opvoeringskunsten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij studeerde in 1999 af met de doctoraalscriptie Geëngageerd door nieuwsgierigheid. Roelof Kiers en de ontwikkeling van de directe documentaire vorm in Nederland.

X close

Abstract

Roelof Kiers was programmamaker bij de Avro (1965-1968) en later de VPRO (1969-1994). Hij was een van de documentairemakers die in de directe filmstijl werkte, een stijl waarmee documentairemakers zich in de jaren zestig in Neder- land afzetten tegen hun voorgangers. Vooral Kiers' reeks PORTRETTEN getuigt hiervan. Aan de hand van een van die PORTRETTEN, C. VEROLME SCHEEPSBOUWER, schetsen de auteurs de verandering van het documentaire discours in Nederland. In het verlengde van Kiers en zijn oeuvre worden relaties gelegd met de direct cinema, de technische ontwikkelingen op het gebied van filmapparatuur en het klimaat bij de televisie, i.c. de Avro.

How to Cite: Voeten, Wim. 2000. “Direct En Nieuwsgierig. Roelof Kiers' VEROLME En De Ontwikkeling Van De Documentaire in Nederland”. TMG Journal for Media History 3 (1): 184–203. DOI: http://doi.org/10.18146/tmg.467
29
Views
24
Downloads
Published on 01 Jun 2000.

Downloads

  • PDF (EN)

    comments powered by Disqus