Start Submission Become a Reviewer

Reading: Militair verleden van Nederland blijvend in beeld? De fotocollectie van de Sectie Militaire ...

Download

A- A+
Alt. Display

Articles

Militair verleden van Nederland blijvend in beeld? De fotocollectie van de Sectie Militaire Geschiedenis

Author:

Okke Groot

Koninklijke Landmacht, NL
About Okke

Okke Grootis sinds 1992 hoofd Beeldarchief bij de Sectie Militaire Geschiedenis van de Koninklijke Landmacht en redactielid van de Nieuwsbrief van het Nederlands Fotogenootschap. Hij is co-auteur van een onlangs verschenen boek over de beeldvorming van de Korea-oorlog in Nederland, Focus op Korea, en was medeverantwoordelijk voor de gelijknamige tentoonstelling.

X close

Abstract

De Sectie Militaire Geschiedenis (SMG) is het kennis-, onderzoeks- en voorlichtingscentrum op militair-historisch gebied voor zover dat de Nederlandse landstrijdkrachten betreft. De aandacht richt zich op de geschiedenis van de Nederlandse landmacht vanaf 1568, het eerste jaar van de gewapende Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing. De geschiedenis van het instituut bestrijkt meer dan honderd jaar. In 1891 werd de basis gelegd voor de officiële militaire geschiedschrijving binnen de Koninklijke Landmacht. Dit artikel is vooral gewijd aan de fotocollectie van het archief. Hoe kwam het tot stand en hoe functioneert het vandaag de dag.

----

 

Keeping Dutch military history in the picture? The photo collection of the Military History Section or SMG

The Military History Section is the expertise, research and information centre for the military history of the Dutch land forces. The collection covers the history of the Dutch forces from 1568, the first year of the Dutch armed revolt against Spanish rule. The institute itself was founded more than a hundred years ago. In 1891, the foundation was laid for official military history writing within the Koninklijke Landmacht or Royal Land Forces. This article, written by the head of the visual archive focuses mainly on the archive's photo collection. How did the collection start and what is its purpose today?


How to Cite: Groot, Okke. 2000. “Militair Verleden Van Nederland Blijvend in Beeld? De Fotocollectie Van De Sectie Militaire Geschiedenis”. TMG Journal for Media History 3 (2): 60–86. DOI: http://doi.org/10.18146/tmg.480
27
Views
14
Downloads
Published on 01 Dec 2000.

Downloads

  • PDF (EN)

    comments powered by Disqus